Hogyan lehet kiszámítani a háztartási gépek villamosenergia-fogyasztását

Az áram a családi költségvetés egyik legdrágább része. Minden eszköz villamos energiából működik, amely nélkül egy modern ember nem tudja elképzelni az életét - világítóeszközök, háztartási gépek, elektronika. Pénzt takaríthat meg, hogy képes legyen kiszámolni, mennyit fogyaszt egy adott eszköz, és mennyit kell fizetnie érte az egy- vagy többszobás lakás tulajdonosának. Számításhoz meg kell értenie, hogy mi az erő, és képesnek kell lennie annak meghatározására. Hogy egy lakás átlagosan mennyi áramot fogyaszt, azt a készülék típusa, a használat ideje és egyéb fontos paraméterek határozzák meg.

Hogyan kell kiszámítani a villamos energiát a háztartási készülékekből

Az elektromos készülékek energiafogyasztásának kiszámításához ki kell számítani azok teljes teljesítményét

A technológia erejének meghatározása a ház minden bérlőjének elengedhetetlen. Nemcsak a pénzügyi összetevő, hanem a ház biztonsága is függ az áram számításának képességétől és a készülék terhelésének meghatározásától. Tűz keletkezhet, ha túlméretes eszközt csatlakoztatnak egy olyan aljzathoz, amely nem felel meg a terhelésnek, és meghaladja a megadott határt.

A tápellátás megtalálható az eszköz dobozában vagy annak dokumentációjában. Ezt wattban (W, W) adják meg. A megadott teljesítmény szerint megtalálja az áramfogyasztást. Ehhez a terhelést meg kell szorozni az elektromos készülék működési idejével órákban.

A fő villamosenergia-fogyasztók kiszámítása

Minden otthon különféle háztartási készülékeket használ - az elektronikus óráktól a mosogatógépekig. Mindannyian fogyasztják az áramot, és képesnek kell lennie az egyfázisú vagy a háromfázisú hálózat áramellátásának értékeinek kiszámítására. A teljes összeg az országban alkalmazott szabványtól és tarifától függ.

Mosó

Ez az eszköz nagy teljesítményű háztartási készülékekhez tartozik. Az átlagos teljesítmény 2000 W. A gép egyszerre körülbelül másfél órát jár. Ennek megfelelően mosásonként 2000 × 1,5 = 3000 W energia vagy 3 kW kerül felhasználásra. Ezt a számot megszorozzuk a mosások számával. Például egy személy havonta 10 mosást végez - a gép 3 * 10 = 30 kW villamos energiát használ fel. Ha megszorozzuk a tarifával, ez az a költség, amelyet a tulajdonosnak fizetnie kell a szolgáltatónak.

Az energiafogyasztást a ruha súlyától és a kiválasztott üzemmódtól függően is kiszámítják. A készülék működési ideje is ettől a mutatótól függ. Az energia jelentős részét a víz fűtésére fordítják.

Számítógép és laptop

Az álló számítógép tápegységből és monitorból áll. Mindegyik saját mennyiségű áramot fogyaszt, így a működéshez szükséges teljesítmény megegyezik az összegükkel. Átlagosan egy tápegységhez 350-550 watt szükséges. A terhelés a futtatott programoktól is függ. A közösségi hálózatokban folytatott levelezés esetén az energiafogyasztás minimális lesz, és ha összetett grafikai programokban dolgozunk - akkor maximálisan. A monitor működéséhez a méretétől függően körülbelül 80 watt teljesítmény szükséges. Ezért az átlagos teljesítmény körülbelül 0,5 kWh lesz.

A noteszgép kevesebb energiát fogyaszt, mivel csak az áramellátásról van szó.Az átlagos energiafogyasztás 0,05–0,1 kW *

Televízió

Mint egy számítógépes monitor esetében, a TV-készülék energiafogyasztása is a képernyő méretétől függ. A készülék kialakításának is van hatása. A katódsugárcsővel működtetett régi tévék 60–100 W-ot igényelnek, az LCD-modellek körülbelül 150–250 W, a plazma-típusok - 300–400 W.

A készenléti üzemmód energiát is igényel. Ez annak köszönhető, hogy a képernyőn piros lámpa világít, amely szintén áramot igényel. A katódsugárcsövön alapuló eszközök esetében 2-3 watt szükséges, a modern tévéknél 4-6 watt.

Hűtőszekrény

Ez egy olyan eszköz, amely a nap 24 órájában, a hét minden napján megszakítás nélkül működik. De az évszaktól függően a szükséges villamos energia mennyisége eltérő lesz. Télen a munkához körülbelül kétszer kevesebb áram szükséges, mint nyáron.

A hűtőszekrényeket energiafogyasztási osztályokra osztják. Az alacsony energiafogyasztású termékek energiafelhasználása megközelítőleg megegyezik a készülék literenkénti térfogatával. A 250 literes térfogatú készülékhez évente átlagosan 250 kW teljesítmény szükséges. A pontos érték a hűtőszekrény dokumentációjában található.

Vízforraló, vasaló, tűzhely

Az elektromos vízforraló átlagosan 1,5-2,5 kWh energiát igényel. A víz körülbelül 4 perc alatt felmelegszik, azaz ezt az energiát 15-ször fogják elkölteni. A vasaló szintén közel azonos energiát fogyaszt, de ez az üzemmódtól függ. A kezdeti fűtéshez maximális terhelés szükséges. Az elektromos tűzhely nagy teljesítményű eszköz, működéséhez körülbelül 3 kWh energia szükséges.

mikrohullámú sütő

Az elfogyasztott villamos energia mennyisége függ a mennyiségtől, a berendezéstől, az üzemmódtól. A gyors fűtéshez 0,9 kWh, a kiolvasztáshoz 0,2-0,4 kWh szükséges. Az ételek mennyisége szintén befolyásolja a teljesítményt - egy nagy adag nagy terhelést igényel.

Meleg padló

A padlófűtés villamosenergia-fogyasztása a hőszigetelés típusától és minőségétől, az üzemmódtól, a szoba méretétől, az éghajlati viszonyoktól, a bevonat típusától és más fontos szempontoktól függ. Ha a padló az egyetlen és legfőbb fűtési forrás, akkor 1 négyzetméterenként körülbelül 0,2 kWh energiát költenek el. A helyiség kényelmes hőmérsékletének fenntartása érdekében 0,1-0,16 kWh áramot fogyasztanak 1 négyzetméterenként. A padlófűtés havi költségeinek kiszámításához szorozza meg a fogyasztást 1 négyzetméterrel. szobánként, munkaidő és havi napok száma. A pontosabb meghatározás érdekében wattmérőt használhat. Csatlakoztatva van egy konnektorhoz és egy elektromos vevőhöz.

Az elektromos fűtési rendszer energiafogyasztása

A magánház vagy az SNT ház hőellátását központi elektromos kazán szervezi. Ezt az eszközt gyakran használják a kis házak tulajdonosai. A következő mutatók befolyásolják az indukciós eszköz költségeit:

  • Elektromos kazán jellemzői. Ide tartozik a termék teljesítménye, az üzemidő, az áramkörök száma, a tartály térfogata.
  • A fűtőkör jellemzői. A hordozók száma, típusai és egyedi paraméterei.
  • Épületparaméterek. Szobák száma, területe, fal és padló anyaga, a hőszigetelés minősége.
  • Éghajlati viszonyok és évszakok.

A felhasznált villamos energia kiszámítása a következő minta alapján történik:

  • Az első pont a kazán teljesítményének felismerése. A paraméter adatai megtalálhatók a műszerútlevélben.
  • A teljesítményt meg kell szorozni a kazán napi üzemóráinak számával.
  • A napi díjat megszorozzuk a kazán bekapcsolásának hónapjában töltött napok számával. Télen éjjel-nappal működik, nyáron a munkanapok száma több egységgel is megegyezhet.
  • Az így kapott napi átlag felére csökken, figyelembe véve az átlagos hőterhelést és az energiafogyasztást.

Automatizált rendszer telepítésével pénzt takaríthat meg. Figyelemmel kíséri a készülék működését és a fajlagos energiafogyasztást, és csak akkor használja, ha a hőmérséklet a megállapított norma alatt van.A programozható vezérlővel ellátott szobatermosztát szabályozó eszközként működik, amely megméri a felhasznált kilowattokat.

Világítás villamosenergia-fogyasztása

A világítás fontos része az csökkenthető energiaköltségeknek. A lámpákból származó villamos energia kiszámítása előtt meg kell derítenie, hogy melyik izzókat használják. A klasszikus izzók működtetéséhez sok energiára van szükség, és gazdaságilag hátrányos fényforrás. A pazarlás csökkentése, a hatékonyság, a hatékonyság és az élettartam növelése érdekében ajánlatos a hagyományos lámpákról a LED-es lámpákra váltani. Egy termék költsége meglehetősen magas, de hosszú élettartama, alacsony áramfogyasztása és magas energiahatékonysága miatt gyorsan megtérül a működés során. Ezenkívül teljesen biztonságosak, és nem tartalmaznak káros összetevőket összetételükben, ezért gazdaságosan életképesek egy világítócsoport létrehozására.

Az átlagos villamosenergia-fogyasztás kiszámításának módszerei

A villamosenergia-felhasználás különböző módszerekkel számolható.

  • Az éves mérőeszközök eltávolítása és az átlag havi fogyasztás kiszámítása a kapott értékből.
  • Az egyes háztartási gépek teljesítménye, áramerőssége, feszültsége.

A számításokat online számológépekkel lehet elvégezni. A program elvégzi az összes szükséges számítást, és elősegíti a villamos energia pazarlásának optimalizálására szolgáló rendszer kidolgozását.

A villamos energia méterenkénti kiszámításához az előző leolvasásokban megadott kW-órákat le kell vonni a mérő aktuális értékéből, a tizedesjegy utáni számjegy figyelembevétele nélkül.

Ajánlások az energiatakarékosságra és az energiahatékonyság növelésére

A költségek optimalizálása fontos feladat a ház vagy lakás minden tulajdonosának. A tulajdonos csak az áramfogyasztási táblázatok elemzése után ismeri meg az áramellátó rendszer gyenge pontjait. Általában a hűtőszekrény és a lámpák mutatják a legnagyobb teljesítménymutatókat. A költségek csökkentése érdekében kisebb villamosenergia-fogyasztású izzókat kell vásárolnia, és gyakrabban kell használnia a természetes fényt.

Ha lehetséges, kicserélheti hűtőszekrényét alacsony energiafelhasználású készülékre. Ha ez nem lehetséges, javasoljuk, hogy távolítsa el a készüléket a faltól. Ez javítja a kompresszor melletti terület szellőzését, így a hűtőszekrény nem melegszik fel.

A nappali energiafelhasználás általában drágább, mint az éjszakai. Emiatt a feladatok egy részét éjszakára kell hagyni egy több tarifás rendszerben.

ihome-hu.techexpertolux.com
Hozzászólni

Alapítvány

Szellőzés

Fűtés