A háromfázisú összekötő buszok típusai és kialakítási jellemzői

Az elektromos panelek automatikus gépek vagy RCD-k kombinálásához történő telepítésekor különféle kialakítású előre gyártott összekötő jumpereket használnak. A 3 fázisú elosztó busz az egyik ilyen elem, amelyet 380 voltos szekrények elrendezésében használnak. Az ilyen típusú csatlakozók több 3 vagy 4 pólusú megszakító megbízható csatlakoztatását biztosítják egy elektromos panelben, és lehetővé teszik a rézvezetőkből álló jumperek unalmas telepítését.

Gyűjtősín kialakítás

Háromfázisú szigetelt villabusz

Az egypólusú eszközökkel ellentétben, ahol az egyik fázisú érintkezés áthidalva van, a háromfázisú összekötő busz kialakításában négy szigetelt, rögzített csapos fésű található. Segítségükkel a fázisérintkezőket 3 és 4 pólusú megszakítókon, valamint 380 V-ra tervezett maradékáramú eszközökön csatlakoztatják. A negyedik sor nulla terminálok kombinálására szolgál, ha több csoportos vagy lineáris RCD-t csatlakoztat.

Ha hasonló műveleteket hajtanak végre 3 pólusú gépekben, ahol csak a fázisokat viszik be, a negyedik összekötő sor érintkező csapjai egyszerűen visszahajlanak.

Ha két védőeszköz helyett egy 4 pólusú differenciálmű automatikus készüléket telepítenek, amely azokat teljesen helyettesíti, a fésűcsapok az áramkörben lévő összes érintkezőhöz csatlakoznak.

A háromfázisú buszcsatlakozók ismert mintái olyan kialakításúak, amelyek különböznek egymástól a 4 sor (18 és 27 mm) csapjai közötti menetemelkedések között. Közülük az elsőre van szükség, amikor a gépeket egymodulos kivitelben kombinálják: az összes elfoglalt ülőhely száma 3 vagy 4. A második, ritkább változatot 1,5 modulos tokszélességgel választják: az elfoglalt hossz 4,5 vagy 6 ülések. A réz csatlakozó gyűjtősínek kialakítása lehetővé teszi egy olyan gépcsomag felszerelését, amelynek összes csapszáma 12-60 darab.

Nincs értelme fésűket vásárolni, ha kis számú háromfázisú védőeszközt kell telepítenie. Általában nagy szükség van rájuk, ha nagy számú automatikus eszközzel, RCD-vel és más kapcsolóberendezéssel ellátott kapcsolótáblákat telepítenek.

A rézsín kialakításának megismerésekor fontos figyelembe venni annak munkaszakaszát is, amelynek a szabványok szerint legalább 16 négyzetméternek kell lennie. mm. Ezen elektromos termékek használatának hatékonyságának megerősítése a buszok használatakor megtakarított vezetők mennyiségének hozzávetőleges kiszámítása.

A kanyarok típusai

Csatlakozó tűsín

Kétféle rézsín-összekötő érintkező létezik, amelyek tervezési és szerelési jellemzőikben különböznek.

  • Csapok formájában készült csatlakozók, amelyek általánosan elfogadott "Pin" jelöléssel rendelkeznek. Ezek a termékek az automata készülékek túlnyomó többségére alkalmasak.
  • Villás könyök, „Villa” felirattal.

A második fajtát ritkán használják háztartási körülmények között, ami a telepítésének különleges követelményeivel magyarázható. Az ilyen csapok megbízható rögzítéséhez speciális bilincsre van szükség, amelyet a leginkább összekapcsolt AB teljes készlet nem biztosít. A kivezető csapok típusától függetlenül keresztmetszetüket úgy választják meg, hogy a réz anyag ne melegedjen túl 63-100 amperes üzemi áramnál.

A háromfázisú buszok kiválasztásakor, amelyek különböznek az összekötő csapok típusától, a gép tervezési jellemzőit is figyelembe veszik. A DIN sínhez csatlakoztatott eszközök mindegyikéhez nagyon speciális márkájú szerszámok alkalmasak.Ha megpróbál összeköttetést létrehozni egy gerinczel, amelynek csapjai nem felelnek meg ezeknek az eszközöknek, akkor nem mennek egészen a rögzítő résekbe. Ebben az esetben a szár síkjának egy kis része nyitva marad érintésre.

A PUE szerint a fésűnek a szigeteléssel nem védett részeinek megsértése sérti a biztonsági követelményeket.

A különböző osztályú gyűjtősínek használatának példájaként az "ABB" márka automatikus kapcsolóit vesszük figyelembe, amelyeket hagyományosan két különböző változatban gyártanak. Ezek közül az elsőt S200-nak nevezik. PSH gyűjtősín telepítésére tervezték. Az "S200L" jelöléssel ellátott II. Osztályú műszerek esetében a PS jelöléssel ellátott szerszámok szükségesek.

Szakértők megjegyzik, hogy a szabványos méretű és dőlésszögű kínai gumiabroncs-termékek néha nem illenek más külföldi és hazai gyártók gépeihez. Ezért a hivatásos villanyszerelőknek csak villamosmérnökkel folytatott konzultációt követően ajánlott megvásárolniuk őket.

Előnyök és hátrányok

A háromfázisú rézsín használatának előnyei:

  • a tervezés egyszerűsége, jelentősen lerövidítve a teljes kapcsolószekrény telepítési idejét;
  • megbízható elektromos érintkezés az egyes modulok kapcsai között;
  • a csatlakozások számának kétszeres csökkenése, ami jelentősen növeli a teljes szerkezet működési megbízhatóságát.

Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy a szokásos huzalugrók telepítésekor az egyik fázisú kapocsnak két érintkezési vége van szigetelve. Háromfázisú fésű használatakor az egyes fázisokhoz csak egy csap kapcsolódik.

Az ilyen csatlakozók használatának hátrányai a következők:

  • a háromfázisú gépek vagy az RCD frissítésének kellemetlenségei, mivel ebben az esetben el kell távolítania a teljes fésűt;
  • a vonalon lévő összes eszköz növelésének lehetetlensége. Ehhez nagyobb gumiabroncsra lesz szükség.
  • A telepítés során ugyanazt a típusú gépet kell választania, mivel ugyanaz a fésű egyszerűen nem illik különböző eszközökhöz.

A szakemberek egyszerű megoldást kínálnak arra a problémára, hogy új eszközöket vegyenek fel a din-rail-en már elérhető mintákba. Ehhez előre telepítsen egy pár, a legnépszerűbb 16 és 25 Amper értékű tartalék eszközt a szerelőlapra, és csak azok felső érintkezőit kösse össze (az alsó kivezetések tartalékban maradnak). Ennyi idő alatt a gépek kapcsolási mechanizmusai kikapcsolt állapotban maradnak.

Ha sürgősen másik eszközt kell használnia, elegendő új terhelést csatlakoztatni a három alsó érintkezőjéhez.

A gumiabroncs felszerelésének eljárása és karbantartása

A háromfázisú busz egyszerű módon van felszerelve, azonban telepítésekor figyelembe kell venni néhány árnyalatot.

A telepítés során előfordul, hogy a fésű nem szigetelt része nem jut be teljesen az érintkezősűrésekbe. Ennek a megsértésnek az elkerülése érdekében a kialakításában lévő, kissé kifelé kinyúló műanyag szigetelőt kiemelkedéssel kell elhelyezni a csavaros rögzítés felé. Ha ezt nem teszik meg, akkor egy nagyon csupasz csatlakozást kap egy részben csupasz síkkal, amely mentes a hajlító vonalak simaságától.

A háromfázisú fésűk telepítésekor különös figyelmet fordítanak a szigetelők elhelyezésére, mivel ennek a szabálynak a megsértése veszélyes fázis-fázis rövidzárlattal jár.

Az RCD és a háromfázisú megszakítók kapcsait egyesítő összekötő gyűjtősínek telepítésekor feltétlenül be kell tartani a szabványokban megadott jelölést. A műszerházakon található, és jelzi a fázisok sorrendjét.

Villás fésű csatlakoztatása

A fésűk vonalzók formájában kaphatók, amelyek már szabványméret szerint vannak mérve, eltérő számú rögzítőcsappal. Közvetlenül a háromfázisú gépek csatlakoztatása előtt kiszámítják azok teljes számát, és figyelembe véve a modul vastagságát, a felesleget levágják a buszról.Olyan helyzetek lehetségesek, amikor a különböző osztályú eszközöket (háromfázisú 3-pólusú AB és 4 pólusú RCD-k) egy vonalon egy kapcsolószekrényben kombinálják. Ebben az esetben a réz jumperek felszerelése némileg bonyolult, mivel a gépekhez való csatlakozás területén tüskéiket kissé oldalra kell hajlítani.

A kapcsolószekrények elemeinek megelőző vizsgálata során különös figyelmet fordítanak az összekötő rudakra a csapok rögzítésének helyén a gépek réseiben. Idővel a kontakt zónában lévő jelentős áramterhelésektől a fém felmelegszik, ami jellegzetes sötétedés kialakulásában nyilvánul meg. Hosszú távú üzemeltetés során ezt a helyet egyszerűen elszenesítik és fekete szén-lerakódások borítják, ami gyakran elvékonyodáshoz és a hidak vezetőképességének hirtelen csökkenéséhez vezet.

Az égés kellemetlen következményeinek elkerülése érdekében ki kell cserélni a rézbuszt, amelyhez teljesen le kell szerelnie. Az átkelő fésűk tervezési jellemzői miatt a 3 vagy 4 sín egyikének cseréje nem lehetséges. Ebben az esetben meg kell változtatnia a teljes termék-összeállítást.

A megszakítók és az RCD-k bemenetének összekapcsolására szolgáló háromfázisú összekötő fésű nagyon megbízható módja egyetlen szerkezeti egység megszerzésének. Többféle típusú, megbízható csatlakozósínnel rendelkező sorok vannak telepítve nemcsak zárt elosztószekrényekben. Egy ilyen szerkezet a ház bármely más helyére felszerelhető, jól védve az időjárástól és kifejezetten erre a célra.

ihome-hu.techexpertolux.com
Hozzászólni

Alapítvány

Szellőzés

Fűtés